Három szakértő egyetért – ezt a kenyeret válaszd a szendvicsedhez!


A videó megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript-et, és/vagy fontolja meg egy HTML5 videót támogató böngésző használatát.

Hiszen bár a bolti kenyér számos recepthez használható, végül a legtöbb szeletből klasszikus szendvics lesz. Nem minden szendvicskenyér egyforma az egészség szempontjából. Néhány tele van teljes értékű alapanyagokkal és tápanyagokkal, míg mások adalékanyagokat, tartósítószereket, hozzáadott cukrot és nagyon magas nátriumszintet tartalmaznak.

"Az összetevők és az elkészítési módszerek azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek meghatározzák a kenyérválasztásunkat" - hangsúlyozza Brittany Brown, regisztrált dietetikus és a Feeding Babies Nourishing Souls alapítója. Éppen ezért dietetikusok segítségével összegyűjtöttük azokat a fontos szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartanod, hogy legközelebb egészségesebb szendvicskenyeret válassz a boltban.

Mit érdemes felfedezni a szendvicskenyér rejtelmeiben?

Kaitlin Hippley dietetikus szerint, amikor a kenyér egészségességéről beszélünk, a kalóriák önmagukban nem nyújtanak teljes képet. A számára legfontosabb szempontok közé tartozik a rosttartalom és a minimális hozzáadott cukor. Olyan kenyeret választ, amely legalább három gramm rostot tartalmaz, mivel ez segít csökkenteni az éhséget és fokozza a teltségérzetet. Ráadásul ez az összetett szénhidrát hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához és az emésztés optimális működéséhez is.

Hippley hangsúlyozza, hogy "a csökkentett hozzáadott cukorral kevesebb energiaesés, kevesebb sóvárgás, valamint alacsonyabb gyulladás- és súlygyarapodási kockázat társul." Ezzel szemben Brown a lehető legkevesebb összetevőt tartalmazó kenyereket preferálja.

A rejtélyes összetevők, például az adalékanyagok, tartósítószerek és színezékek hosszú távú egészségügyi hatásairól pedig nincs elég megbízható bizonyíték. "A legegészségesebb kenyér az, ami segít elérni az általános egészségügyi céljaidat" - teszi hozzá Alexis Law, regisztrált dietetikus a Top Nutrition Coachingtól. Szerinte egyeseknek alacsonyabb kalóriatartalomra van szükségük, míg mások a rosttartalom maximalizálására vagy a nátriumbevitel minimalizálására törekszenek. Jó ökölszabály a kevesebb mint 200 mg nátrium adagonként, hogy hosszú távon elkerüljük a túlzott bevitel okozta vérnyomás emelkedést.

Related posts