4 egyszerű és környezettudatos ötlet a fenntartható húsvétért – Efféle apróságokkal könnyedén hozzájárulhatsz a bolygó védelméhez!


Soha nem késő, hogy elindulj a fenntarthatóság irányába! Most, a húsvéti időszakban, különleges ötletekkel érkezünk, amelyek segítségével te is hozzájárulhatsz a Föld védelméhez és megóvásához!

Sokan már a fenntarthatóság említésétől is feszültté válnak, mert a fejükben egy avítt, félelmetes kép bontakozik ki. Pedig a valóság nagyon távol áll ettől! Nem szükséges lemondanunk a kényelemről ahhoz, hogy zöldebb életet éljünk; csupán apró változtatásokra van szükség, amelyek minimális áldozattal járnak. A húsvét kiváló lehetőséget kínál arra, hogy olyan lépéseket tegyünk, amelyek közelebb visznek a fenntarthatósághoz. Az ünnepi készülődés során számos olyan dolgot bevezethetünk, amelyek segítenek környezetünk védelmében.

Nincsen húsvét hímes tojás nélkül, de az igazság az, hogy talán ezt lehet a legegyszerűbben megoldani szintetikus anyagok nélkül. A konyhában számos olyan alapanyagot találni - például kurkuma, lilahagyma, vöröskáposzta, cékla, spenót -, amik teljesen természetes módon színezik meg a tojásokat. Csak annyi a dolgod, hogy forrásban lévő vízbe beleteszed a színt adó zöldséget vagy fűszert, egy-két evőkanál ecetet, és a tojást, és addig főzöd, amíg a kívánt színmélységet el nem éri. Ugyanezen az elven elindulva a dekorációt is elkészítheted termésekből, ágakból, maradék textilekből, a legtöbb akár évekig is használható utána.

A húsvéti menü igazi fenntarthatóságának kulcsa, hogy helyi termelőktől vásárolsz, és a szezonális finomságokból válogatsz. Érdemes ellátogatni a helyi piacra, ahol a hentesnél beszerezheted a sonkát, de a zöldségeket – például az újhagymát, tormát és retket – is a közvetlenül a termelőktől tudod beszerezni. Ne felejtsd el a tojásokat sem! Bár lehet, hogy egy kicsit drágábbak, mint a boltban kaphatóak, de ezek általában házi, szabadtartásos tyúkoktól származnak. Ezzel nemcsak egy ízletes és egészséges választást teszel, hanem támogatod a helyi gazdákat is.

A húsvét utáni időszakban egy izgalmas lehetőség nyílik meg előttünk: a maradékok kreatív felhasználása. A sonkából, kalácsból és a megmaradt tojásokból könnyedén varázsolhatunk új ínycsiklandó ételeket. Gondoljunk csak a szaftos sonkás tésztára, a mennyei mákos gubára vagy a krémes tojáskrémre! Ha viszont éppen nincs kedvünk főzőcskézni, ne feledjük, hogy a sonka és a kalács remekül fagyaszthatóak, így későbbi élvezetekre is számíthatunk. Azonban a tojásfehérje esetében érdemes résen lennünk, mert az könnyen gumissá válhat, így azt érdemes minél hamarabb felhasználni. Éljünk a lehetőséggel, és varázsoljunk a maradékokból valami különlegeset!

Ha nem osztod a húsvéti ajándékozás hagyományát, érdemes lehet átgondolni ennek elhagyását. Kisgyermekeknek azonban nehéz elmagyarázni, hogy miért maradnak el a meglepetések. Ilyenkor praktikus megoldás lehet olyan játékot választani, amely fenntartható anyagból készült – például fából –, és amit később akár másnak is ajándékozhatsz, vagy ami hosszú távon hasznos maradhat. Az adományboltokban gyakran találni szinte új állapotú játékokat is, ami szintén remek alternatíva, hiszen így hozzájárulsz a már meglévő dolgok újrahasznosításához és a körforgás fenntartásához.

Related posts