A csirkemell körüli helyzet Magyarországon egyre súlyosbodik: a várva várt árrésstop ellenére a vásárlók nem fogadják el a helyzetet. - Pénzcentrum


Az utóbbi időszakban markánsan megugrottak a baromfitermékek árai, különösen a csirkemellfilé esetében, amely egy hónap alatt 8, éves szinten pedig 17 százalékos dráguláson ment keresztül a KSH statisztikái alapján. Ez az áremelkedés a beszállítói költségek növekedésének következményeként értelmezhető, és a piaci trendek változásait tükrözi.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a baromfitermékek ára jelentős emelkedésen ment keresztül. A csirkecomb, szárny és a bontott csirke árai júniushoz képest júliusra drámai módon növekedtek – állítja az RTL Híradó.

A csirkemellfilé különösen kiugró mértékben drágult: egyetlen hónap leforgása alatt 8 százalékkal, míg éves összevetésben 17 százalékkal nőtt az ára. Hasonló tendencia figyelhető meg más baromfitermékek esetében is: a tojás átlagos fogyasztói ára 17 százalékkal, a pulykamellfiléé pedig 12 százalékkal haladta meg a tavalyi júliusi szintet.

Mivel ezek a termékek árréstop alá esnek, az áremelkedés arra enged következtetni, hogy nem a kiskereskedelmi láncok, hanem a beszállítók emeltek árat az elmúlt időszakban.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a híradónak adott interjújában kiemelte, hogy a takarmányköltségek teszik ki a baromfitartás legnagyobb kiadásait, míg az energiaszámlák a második legnagyobb tételt jelentik. Amennyiben e két költségtényező nem csökken, hanem éppen ellenkezőleg, folyamatosan emelkedik, úgy a baromfitermékek fogyasztói ára is emelkedhet. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a termelők képesek ezt az áremelkedést érvényesíteni a piacon.

A szakértő előrejelzése szerint az év hátralévő részében várhatóan szinte minden baromfihús ára tovább emelkedik majd, amiért elsősorban a jelenleg is fokozódó aszályhelyzet tehető felelőssé. A Hungaromet prognózisa alapján csapadékra legkorábban a jövő hét második felében lehet számítani. Addig az aszály területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekedni fog, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

A HUN-REN kutatóintézet friss elemzése alapján a szárazság hatásai különösen aggasztóak a kukorica, burgonya és alma termelésére nézve. E tényezők következményeként a takarmányárak emelkedése várható, ami potenciálisan tovább növelheti a baromfitermékek költségeit.

Related posts