Íme néhány konyhai terület, amely sokszor elkerüli a figyelmünket, pedig meglepően piszkosak lehetnek: 1. **Mosogatószivacs** - Ez a kis eszköz, amely a tisztaság szimbólumának tűnik, valójában tele lehet baktériumokkal. Érdemes rendszeresen cserélni! 2


A konyhában, még a napi takarítás ellenére is, előfordulhatnak rejtett piszkos zugok.

A konyha szinte minden otthon szívében ott dobog. Itt születnek az ínycsiklandó ételek, és sokan ezt a teret választják az étkezések lebonyolítására is. Éppen ezért nem meglepő, hogy a takarítás gyakori feladat, de akadnak olyan zugok is, ahol a szennyeződések megmaradhatnak. A legnagyobb kihívást jelentő helyeket a The Spruce cikke állította össze.

Gondoljunk csak bele azokba a felületekbe és eszközökbe, amelyeket a főzés során rendszeresen használunk. Ilyenek például a konyhapultok, fogantyúk, mosogatók, szivacsok, újratölthető vizespalackok és sok más hasznos tárgy. Fontos, hogy ezeket a napi, vagy legalább heti rendszerességgel tisztán tartsuk, hogy elkerüljük a baktériumok felhalmozódását és megőrizzük a tiszta környezetet a konyhánkban.

A konyhai eszközök mindegyikén található valamilyen vezérlőfelület vagy fogantyú, amelyet minden használat során megérintünk. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy legalább hetente egyszer rászánjuk az időt a tisztításukra, hiszen gyakran elmaradnak a nagytakarításból – különösen, amikor főzés vagy nyers ételek kezelése közben használjuk őket. A konyhaszekrény fogantyúi, a készülékek gombjai és érintőfelületei könnyedén letisztíthatók fertőtlenítőkendővel vagy spray-vel, majd egy tiszta kendővel vagy papírtörlővel érdemes áttörölni őket.

Bár a mosogatón keresztül folyamatosan áramlik a víz, a felületén – különösen ott, ahol a pulttal érintkezik, illetve a lefolyó környékén – gyakori vendégek a mikrobák. Érdemes a mosogatót étkezés és mosogatás után, vagy legalább napi rendszerességgel fertőtleníteni. Ne hagyja figyelmen kívül a csaptelepet, a fogantyúkat és a mosogató körüli pultfelületeket sem, hiszen ezek is könnyen szennyeződhetnek.

Sokan környezetbarát okokból papírtörlő helyett szivacsokat, mosogatókeféket vagy textiltörlőket használnak. Ezek azonban - ha nem megfelelően tisztítjuk őket - kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumoknak. Használat után minden alkalommal forró vízben kell ezeket kimosni, vagy - ha lehet - mosogatógépben elmosni.

A hűtőszekrény külső fogantyúi és érintőfelületei mellett a belső tér is potenciális baktériumgyűjtő hellyé válhat, még a hűvös hőmérséklet ellenére is. Gyakran előfordul, hogy a zöldségek és gyümölcsök mosatlanul kerülnek a fridzsiderbe, abban a hitben, hogy így hosszabb ideig megőrzik frissességüket. Ez viszont azt eredményezheti, hogy ételmaradványok vagy kórokozók maradnak a tárolórekeszekben. Hasonló a helyzet a nyers húsokkal is, amelyek csomagolása nem ritkán szivárog, így a polcokon és fiókokban folyadék és szennyeződés halmozódik fel. Ezen kívül, a dobozos tej vagy vaj is számos kézen megy át, mielőtt végül a hűtőbe érkezik.

A hűtő fiókjait és polcait - amennyiben eltávolíthatók - célszerű havonta legalább egyszer kiemelni és meleg, enyhén tisztítószeres vízzel alaposan megtisztítani. Ezt követően érdemes tiszta ruhával vagy papírtörlővel alaposan megszárítani, hogy megőrizzük a hűtő frissességét és higiénikus állapotát.

Related posts