Ezt az ételt nem ajánlott étteremben rendelni – figyelmeztet a neves gasztro szakértő!


Anthony Bourdain neve a gasztronómia iránti szenvedély szinonimájává vált, a világ kulináris kincseinek felfedezésével, és egy olyan nyers, hiteles hanggal, amely bátran fedi fel a vendéglátás rejtett árnyoldalait is. Az ő történetei nem csupán éttermekről és ételekről szólnak, hanem az élmények mélységéről, az emberek közötti kapcsolatok gazdagságáról és a kultúrák közötti hidakról is.

A szakács, író és televíziós személyiség, aki már évtizedek óta a gasztronómia világában mozog, nem csupán az ételek iránti szenvedélyünket ébreszti fel, hanem arra is figyelmeztet, hogy mit kerüljünk el határozottan egy étterem étlapján. Ismerd meg azokat az ételeket, amelyek rendelését érdemes elkerülni, még akkor is, ha a pincér lelkesen ajánlja őket – különösen, ha az egészségedet és az ízek élvezetét szeretnéd megőrizni.

Bourdain figyelmeztetése szerint az akciós sushi a minőség csökkenésének szimbóluma – nem véletlen, hogy az ára is ennyire alacsony. Hazánkban is egyre gyakoribbak azok a "2 tekercs 1 áráért" akciók, amelyek első látásra csábítóak, de érdemes elgondolkodni rajtuk. A nyers hal rendkívül érzékeny alapanyag, amely csak megfelelő hűtési, szállítási és szakmai tudás mellett maradhat biztonságos. Amint ezt észben tartjuk, az olcsóság varázsa azonnal elillan. Sokkal jobban járunk, ha inkább egy ízletes ramen levessel vagy egy prémium minőségű előétellel kényeztetjük magunkat.

A híresség megosztotta véleményét a vasárnapi brunchról, amelyet a séfek "szeméttelepként" emlegetnek. Egy szakértő szerint ez az időszak a konyhai B-csapat ideje, amikor gyakran a szombati maradékok kerülnek terítékre. Ha nem a hely különlegessége a brunch, érdemesebb inkább egy pékségben vagy otthon reggelizni. A Caesar-saláta csirkével is sokszor csak kényszermegoldásként jelenik meg az étlapon. Ez a fogás egyfajta "biztonsági választás", amelyet a vendégek igényei miatt kínálnak. Jobb, ha inkább a séf házi ajánlatai közül válogatsz!

Ha valaki "jól átsütve, mint a medvetalp" stílusban kéri a steaket, könnyen olyan húsdarabot kaphat, ami a hűtő legmélyebb zugából került elő. Anthony Bourdain szerint a séfek gyakran elteszik az ilyen túlsütött húsokat, mivel a megfelelő hőkezelés képes elrejteni a gyengébb minőséget. Ha igazán jót szeretnél enni, inkább kérd médiumra a húst, vagy válassz egy másik fogást. Az olyan ételek, mint a bolognai spagetti vagy a chili con carne elsőre megnyugtatónak tűnhetnek, főleg gyerekek társaságában, de Bourdain figyelmeztet, hogy ezek sok esetben a maradékok újrahasznosításának eredményei. Egy ízletes darálthúsos ételhez friss alapanyag szükséges, ami a vendéglátásban sajnos nem mindig garantált. Csak akkor válaszd ezeket az ételeket, ha biztos vagy benne, hogy a hely megbízható.

Ha egy étlap tele van fricskás szóviccekkel és mókás elnevezésekkel, mint például "Gombóc Artúr Burger" vagy "Haláli Halleves", akkor Bourdain szerint érdemes inkább elmenekülni! Miért? Mert a szakértő úgy véli, hogy az ilyen helyek gyakran a marketingre helyezik a hangsúlyt, nem pedig a valódi főzés művészetére. Sushi és steak egy étlapon? Az gyanús! A gasztronómiai világban a specializáció elengedhetetlen. Ha egy étterem egyszerre kínál ráment, phót, pizzát és tatár beefsteaket, valószínű, hogy egyik fogás sem fogja elérni a csúcsot. A szakács figyelmeztet: az ilyen "mindent egy kicsit" helyek általában a kompromisszumokról szólnak. Ha az étlap olyan vastag, mint egy könyv, az nemcsak a választást nehezíti meg, de a fogyasztási élményt is megnehezíti. Mert az étkezés nem csupán arról szól, hogy mit rendelünk, hanem arról is, hogy milyen érzéseket és emlékeket hagyunk magunk után az étkezés során.

Related posts