Jelentős élelmiszerár-emelkedésre számíthatunk, mivel a ragadós száj- és körömfájás súlyosan befolyásolja az árakat.

A statisztikai adatok tükrében kiemelkedő mértékű drágulás tapasztalható a vágómarha húsának árában a járvány óta.
Amint arról az mfor.hu az Agrárközgazdasági Intézet statisztikai adatai alapján beszámolt, a vágott ujjú patásokat érintő ragadós száj- és körömfájás betegség a marhahús árára is hatott.
A vágómarha kilónkénti ára szinte megduplázódott, míg a baromfihús ára is jelentős emelkedést mutatott, több mint 21 százalékos növekedéssel. Ezzel szemben a vágósertés és a sertéscomb ára enyhe csökkenést tapasztalt az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb térképének tanúsága szerint az utóbbi időszakban nem jelentek meg újabb járvány által érintett állattartó telepek, azonban a biztonsági intézkedések továbbra is a korábbiak szerint zajlanak.
Mivel a vírus rendkívül fertőző és hosszú lappangási idővel rendelkezik, a Nébih legfrissebb, május elsejei tájékoztatójában ismét hangsúlyozta, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa a hatályos járványvédelmi szabályokat és óvintézkedéseket.
Ismert tény, hogy a ragadós száj- és körömfájás betegség idén tavasszal, ötven év szünet után, újra felbukkant Magyarországon. Ennek következtében a fertőzött állatok tej- és hústermelése drámaian csökken, ami komoly gazdasági nehézségeket okoz az állattenyésztés területén.