Rekordlétszámú résztvevő gyűlt össze a Mátyás téren, hogy egy különleges főzőesemény keretében támogassák a ferences szegénykonyhát. Az esemény során a résztvevők közösen készítettek ízletes ételeket, miközben a közösségi szellem és a jótékony célok is ös


Vasárnap a Mátyás tér templomának előtti részén különleges jótékonysági főzés zajlott, amely a közösség összefogásának szellemében valósult meg. Az elkészített ételek és adagok teljes bevétele a ferences szegénykonyha támogatására lett felajánlva, amely már közel 35 éve nyújt rendszeres segítséget a hajléktalanoknak és rászorulóknak, meleg ételt biztosítva számukra. Az eseményen harminc lelkes csapat képviseltette magát, mindannyian a jó ügy érdekében dolgozva.

Korán reggel érkeztünk a szegedi Mátyás térre, ahol a ferences templom és rendház impozáns épülete előtt már javában folytak a jótékonysági főzés előkészületei. Az emberek aktívan részt vettek a munkában: volt, aki fát aprított, míg mások a krumplit pucolták, és akadt olyan lelkes segítő is, aki már szinte teljesen elkészítette a finomságokat. A rendezvényhez csatlakozó 30 csapat mindegyike a ferences szegénykonyha javára ajánlotta fel a teljes bevételét, ezzel is támogatva azt a nemes célt, hogy októbertől májusig naponta meleg ételt biztosítson a rászorulóknak.

Csülkös pacal

Hajnali 3 órától kezdem el a csülkös pacal elkészítését két hatalmas üstben, mert meggyőződésem, hogy ennek az ínycsiklandó ételnek legalább hat-nyolc órán át kell főnie, hogy igazán gazdag ízvilágot nyújtson – osztotta meg Hunyadi Anna, a Szent Ferenc főzés néven futó esemény szervezője és a Szia Kávézó üzemeltetője. Elmondta, hogy összesen 80 kiló pacal fő a tűz felett, ami körülbelül 150-200 adagra elegendő, így bőven lesz mit ízlelgetni a látogatóknak.

A ferences szegénykonyha egy különleges hely, ahol a szolidaritás és a szeretet szelleme találkozik. Itt a rászorulók nem csupán ételt kapnak, hanem egy kedves mosolyt és törődést is, ami felmelegíti a szívüket. A ferences rend tagjai elkötelezettek abban, hogy segítsenek a legnehezebb helyzetben lévőknek, és megteremtsenek egy olyan közösséget, ahol mindenki megtapasztalhatja a befogadást és a támogatást. A szegénykonyha falai között nem csupán étkezéseket osztanak, hanem baráti beszélgetések, élmények és remények születnek, amelyek gazdagítják a lelkeket. Itt minden falat egy új lehetőséget jelent, egy új kezdetet a szegénység és a magány ellen.

Hunyadi Anna megosztotta, hogy általában 25-30 csapat vesz részt a főzési eseményen, de volt már olyan év is, amikor közel negyven baráti társaság és család vállalta, hogy ételt készít, és az árbevételt a ferences szegénykonyhának ajánlotta fel. Az összeg, amit összegyűjtenek, átlagosan 2,5-3 millió forint körül mozog, ami nem meglepő, hiszen évente több száz, sőt akár több ezer ember élvezi a Mátyás téren kínált finomságokat, még akkor is, ha tavaly például szakadó esőben zajlott az esemény.

Idén a gasztronómiai kínálat főként laktató, bográcsban készült ételekre összpontosított, de emellett pizzák, fánkok és palacsinták is gazdagították az étlapot. A kiadós egytálételek ára minimum 2000 forintban lett meghatározva, ami azt jelenti, hogy ennél többet is szívesen fogadtak, de kevesebbet nem. Például egy ínycsiklandó vadpörköltért ez a tarifa rendkívül vonzónak számít, hiszen az éttermekben sokszor ennek a dupláját, sőt, akár a háromszorosát is elkérik érte.

Related posts