Érdekelne, hogy mostanában tervezel-e sonkát vásárolni? Érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen új információk láttak napvilágot a termékkel kapcsolatban - Agrárszektor.


A NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók most 35% kedvezménnyel élhetnek a regisztrációs lehetőséggel! Ne hagyd ki ezt a remek alkalmat!

A Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) friss elemzése alapján a húsfeldolgozók óvatos optimizmussal tekintenek a közelgő szezonra, és az előző évek keresleti trendjeit igyekeznek megidézni. A boltok polcain a darabolt füstölt comb és füstölt csülök már az év többi részében is megtalálható, de az ünnepek közeledtével a termékpaletta szélesedik. Az ünnepi időszakban a sonkatermékek iránti kereslet drámai mértékben, akár 80%-kal is megnő, és a húsvét előtti napok során a kötözött sonkák iránti forgalom akár többszörösére is ugrik. A hagyományos ünnepi ételek összetevői terén nem várható jelentős változás, a klasszikus alapanyagok továbbra is a legnagyobb népszerűségnek örvendenek. Az ünnepi asztalokon a füstölt, főtt és kötözött sonka, valamint a darabolt comb hagyományos fogásokként maradnak jelen, emellett egyre nagyobb az érdeklődés a prémium minőségű, hosszú érlelésű termékek iránt is.

A fogyasztók viszonylag érzékenyek, és óvatosan közelítik meg a tradicionális termékek között megjelenő új innovációkat. Ennek ellenére a gyártók rendszeresen próbálnak frissítő elemeket bevezetni a termékpalettájukba, mint például a kiváló minőségű, borban érlelt sonkák, amelyek új dimenziót adnak a kínálatnak. Azonban ezek a különleges termékek még mindig viszonylag kis részesedéssel bírnak a piacon. Az idei húsvéti időszakra nézve megnyugtató, hogy nincs alapanyag-ellátási probléma, mivel a hazai sertéshús bőségesen rendelkezésre áll a húsipar számára. A legtöbb hazai gyártó arra törekszik, hogy a megszokott minőséget fenntartva helyi alapanyagokat használjon. Ugyanakkor a piacot jelentősen befolyásolják az olcsóbb spanyol, német vagy lengyel import alapanyagok, amelyek egyre inkább megjelennek a hazai boltok polcain. Hasonló tendencia figyelhető meg a készítmények terén is, beleértve a gyorspácolt, főtt vagy hőkezelt húskészítményeket, amelyek gyakran gyengébb minőségben és alacsonyabb áron érkeznek külföldről.

Az állandó vásárlókkal rendelkező gyártók a vevők megtartása érdekében hajlandók akár többet is áldozni az alapanyagokra, tőlük csak a megszokott, magas minőséget fogadják el a vevőik. A nagyobb üzemek esetében az előzetes megrendelések nem különböznek az előző években tapasztaltakhoz képest. A kisebb húsfeldolgozók nehezebb helyzetben vannak, a nagyobb láncokba nem tudnak bekerülni termékeikkel, a kisebb boltokban és üzletekben pedig az alacsonyabb árakkal megjelenő gyengébb minőségű külföldi, így például szlovák termékekkel is fel kell venniük a versenyt. Bár a fogyasztói szokások a termékek minőségét tekintve nem változtak, az árérzékenység azonban meghatározza a vásárlók döntéseit. A vevők jobban odafigyelnek arra, hogy lehetőleg mindenből annyit vásároljanak, amennyit el is fogyasztanak majd az ünnepek során.

A tudatos vásárlói magatartás egyre inkább elterjedt, ami azt eredményezi, hogy a fogyasztók körében fokozódik az érdeklődés a kisebb, akár 1 kg alatti termékek iránt. E trend következtében sokan a nagyobb méretű sonkák helyett inkább több kisebb változatot választanak, lehetőséget adva ezzel a különféle ízek felfedezésére. Nem meglepő, hogy a szívsonka népszerűsége évről évre nő, hiszen ennek jellemzője, hogy nem tartalmaz leeső csontot vagy bőrt, így jelentősen csökkenti az élelmiszer-pazarlást a háztartásokban. Ez a tudatosság egyaránt jellemző a vásárlókra és a húsipari szereplőkre, akik mindannyian arra törekednek, hogy minimalizálják a veszteségeket és elkerüljék a felesleges pazarlást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége arra ösztönzi a magyar vásárlókat, hogy az ünnepi időszakban válasszanak kiemelkedő minőségű hazai húskészítményeket.

Related posts