Ötezer éves kenyeret fedeztek fel és újra sütöttek Törökország területén.

Ez az ásatáson előkerült, legrégebben sütött kelesztett kenyér, amely javarészt megtartotta a formáját - mondta Murat Türkteti régész, az ország középső részén fekvő Eskisehirtől nem messze található küllüobai ásatások igazgatója.
"A kenyér ritkán bukkanna fel az ásatások során, csupán morzsák maradnak hátra. Ez az egyedülálló darab viszont megőrződött, mivel megégett és eltemették" - nyilatkozta a régész a múlt héten történt felfedezés kapcsán.
A 12 centiméter átmérőjű, lapos és kerek küllöobai kenyér 2024 szeptemberében került elő, a bronzkor időszakából, körülbelül i.e. 3300-ból. A felfedezés helyszíne egy egykori lakóhely küszöbe volt, ahol a kenyeret elásták, de előtte letörtek belőle egy darabot. Türkteki úgy véli, hogy ez a cselekedet valószínűleg egy szertartás vagy rituálé részeként történt.
Írásos források hiányában a küllüobai anatóliai civilizáció legtöbb aspektusa rejtélyekkel van körülvéve.
A bronzkorban a hettiták ősei, az anatóliai hattik éltek Eskisehirben.
"Küllöoba egy közepes nagyságú település volt, ahol virágzott a kereskedelem, a kézművesség, a mezőgazdaság és a bányászat. Egyértelműen megfigyelhető volt a családi és társadalmi struktúra jelenléte" - mondta Deniz Sari, a régészet szakértője.
Az elemzések során megállapították, hogy a kenyeret durván őrölt kétszemű búzából és lencséből sütötték, a kelesztéshez egy még meghatározásra váró növény levele szolgált.
A megégett kenyér szerdától látható az eskisehiri múzeumban.
A város polgármesterét, Ayse Ünlücét annyira meghatotta a felfedezés, hogy elhatározta: megpróbálják újrasütni.
A városháza, miután alaposan tanulmányozta a több ezer éves kenyér titkait, úgy döntött, hogy a kihalt tönkebúza helyett Törökországban a régi kavilca búza, bulgur és lencse felé fordul.
A Halk Ekmek (Nép Kenyere) pékség, amely elsősorban megfizethető kenyérkülönlegességeket kínál, a múlt hét óta napi 300 darab harmincdekás küllüobai kenyeret készít. Az eskisehiri pékségben friss alapanyagok felhasználásával és hagyományos módszerekkel dagasztják a tésztát, hogy a helyi közönség mindig friss és ízletes kenyeret vásárolhasson.
Serap Güler, a pékség igazgatónője, úgy véli, hogy az ősi búzafajta, a lencse és a bulgur kombinációjából egy rendkívül gazdag, egészséges, gluténcsökkentett és tartósítószer-mentes kenyér készíthető.