Az Ön konyhájában is rejtőzhet ez a potenciálisan veszélyes édesítőszer.
Az eritrit nevű édesítőszer a proteinszeletektől az energiaitalokig mindenben megtalálható, mivel régóta a cukor biztonságos alternatívájaként tartják számon.
Ugyanakkor legfrissebb kutatások arra utalnak, hogy az édesítőszerek észrevétlenül gyengíthetik a szervezet egyik leglényegesebb védelmi mechanizmusát. Ez pedig komoly hatással lehet a szív egészségére és növelheti a stroke kockázatát.
A Coloradói Egyetem egyik tanulmánya szerint az eritrit károsíthatja a vér-agy gát sejtjeit, az agy biztonsági rendszerét, amely kizárja a káros anyagokat, miközben beengedi a tápanyagokat - írja a Science Alert.
Az eredmények aggasztó új részletekkel egészítik ki a korábbi megfigyeléses tanulmányokat, amelyek az eritrit fogyasztását a szívrohamok és a stroke-ok megnövekedett arányával hozták összefüggésbe.
Az eritrit felfedezése új lehetőségeket nyitott meg, amire a kutatók régóta vártak.
Az oxidatív stressz olyan állapot, amelyben a sejteket káros, rendkívül reaktív molekulák, az úgynevezett szabad gyökök bombázzák, miközben a szervezet saját antioxidáns védekezési rendszere gyengül. Ez a kettős hatás hozzájárulhat a sejtek károsodásához és különféle egészségügyi problémákhoz.
Ez a párhuzamos támadás hátrányosan befolyásolta a sejtek normális működését, bizonyos esetekben pedig teljesen megsemmisítette őket.


