Mostantól az űrhajósok nem kénytelenek titokban szendvicseket csempészni az űrbe, hiszen már saját maguk is főzhetnek az űrhajó fedélzetén.


Hat kínai űrhajós nemrégiben történelmet írt, amikor az űrben először grillezett marinált csirkeszárnyat és borssal fűszerezett steaket készítettek egy innovatív, füstmentes sütőben. Ez a különleges eszköz már nem csupán az ételek melegítésére alkalmas, hanem igazi kulináris élményeket is kínál az űr mélyén. De mielőtt ez a fejlesztés napvilágot látott volna, már régóta születtek különös ötletek az űrhajósok körében: már 1964-ben egy amerikai űrhajós merészen szendvicset csempészett az űrbe, míg mások a Pizza Hut pizzáját vágyták meg, amelyet végül el is juttattak hozzá az űrállomásra. Az asztronauták életéből a szórakozás sem hiányzik; a kreatív és néha elborult ötletek csak fokozzák az űrutazás izgalmát!

Hat kínai űrhajós váratlan módon ünnepelte a váltást a Tiangong űrállomáson, ahol a Shenzhou-20 és a Shenzhou-21 legénysége marinált csirkeszárnyakat és borssal fűszerezett steaket készített grillezve. A CCTV közvetítése bemutatta, hogyan valósulhatott meg ez a különleges grillparti egy forrólevegős sütő segítségével. Ezt az innovatív eszközt kifejezetten a zéró gravitáció kihívásainak leküzdésére tervezték, lehetővé téve az űrhajósok számára, hogy az űrben is élvezhessék a grillezés örömét.

Eddig az űrhajósok csupán az ételeik melegítésére voltak képesek, most azonban már főzési lehetőségeik is bővültek - osztotta meg Liu Vejpo a Kínai Kiképzési Központban. Ez az új technológia jelentősen javítja az asztronauták táplálkozásának minőségét. A grillsütő kifejlesztése hosszú éveket igényelt, és olyan rendszert hoztak létre, amely zárt térben füstmentesen működik. Hszien Jong, a központ kutatója elárulta, hogy a sütő kialakításához több rétegű szűrési technológiát alkalmaztak, és minden egyes aspektust szigorú szimulációs körülmények között teszteltek. Külön figyelmet fordítottak a speciális űrbeli környezetre, így az eszköz minden része, amellyel az űrhajósok érintkeznek, maximálisan biztonságos, hogy elkerüljék az égési sérüléseket.

A kulináris innovációnak pszichológiai szerepe is van az asztronauták számára, hiszen így saját maguknak készíthetnek ünnepi ételeket, de hangulatukat is nagyban javítja, további kulturális élményt nyújt. Hosszabb távú küldetéseken pedig a pszichológiai ellenálló képesség ugyanolyan létfontosságú lesz, mint az oxigén vagy az üzemanyag.

A grillezés előtti izgalmakat idézi fel az 1964-es Gemini III küldetés, amikor John Young merész húzással egy marhahúsos szendvicset csempészett az űrállomásra. Az űrruhájában elrejtett falatka célja az volt, hogy meglepje a küldetés parancsnokát, Virgil Gus Grissomot, aki, Young szerint, már kicsit megunta a NASA kínálatát. Azonban a szendvics előkerülése nemcsak meglepetést, hanem egy kis zűrzavart is hozott a zárt kabinba, hiszen a csípős illatok hamarosan betöltötték a teret, és a művelet nem bizonyult a legjobban átgondolt ötletnek.

Ha ételekről beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy 2001-ben a Pizza Hut volt az első vállalat, amely pizzát juttatott el az űrbe. Jurij Usacsov orosz űrhajósnak szánt különleges küldetés keretében egy Szojuz rakétán érkezett meg az ínycsiklandó finomság. A Pizza Hut nem sajnálta a pénzt, és közel egymillió dollárt fizetett az orosz űrügynökségnek a különleges szállítmányért. Érdekes módon, a pizza nem volt a hagyományos változat; mivel az űrben az ízérzékelés csökken, a pizzához extra sót és fűszereket adtak, ráadásul pepperoni helyett szalámit használtak. Ez a különleges pizza tehát nemcsak az űrutazás miatt volt egyedi, hanem az elkészítési módja miatt is.

2015-ben pedig már az űrhajósok saját maguknak főzhettek kávét, az ISSPresso névre keresztelt géppel, amelyet az olasz Lavazza és Argotec cég tervezett. A kávéfőzőt a Nemzetközi Űrállomásra szállították, és Samantha Cristoforetti volt az első, aki kortyolhatott az űrben készült kávéból.

Az asztronauták nem mondtak le a szórakozásról sem az űrben, 2010-ben a bolondok napján három űrhajós olyan képet küldött a földi irányításnak, amelyen űrruha nélkül az állomáson kívül mosolyognak, Timothy Creamer, Nogucsi Szoicsi és Oleg Kotov tréfája szerencsére jól sült el, a küldetésirányítás jót nevetett a fotón.

Történt egyszer, hogy valakit a Földtől távol, az űrben ünnepeltek felkészülten a születésnapján. 2016-ban Scott Kelly ikertestvére meglepte őt egy gorillajelmezzel, amit azonnal felvett. Ezzel a szokatlan öltözékkel pedig egy vicces meglepetést okozott társának, Tim Peake-nek, aki aligha számított egy ilyen váratlan ijesztésre az űrhajó fedélzetén.

Peggy Whitson is megmutatta, hogyan lehet feldobni az űrbeli hangulatot egy kis tréfával! Egy táskába bújt az űrállomáson, és Shane Kimbrough, valamint Thomas Pesquet segítségét kérte, hogy meglephessék az orosz kollégáikat. A meglepetés garantált volt, amikor Peggy hirtelen előugrott a táskából, és a nézők arcán látszott a döbbenet!

Zeneszó sem volt ritka az űrállomáson, 2015-ben Kjell Lindgren az Amazing Grace című dalt játszotta el Victor Hurst kutató tiszteletére. A dudát az űrhajós számára egy skót cég készítette el.

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok között több tehetséges zenész is akadt, akik közül Chris Hadfield gitározott, Cady Coleman fuvolázott, de hallatszott már pikoló, szaxofon, koto és didzseridu hangja is.

Related posts