Fedezd fel a 15 legkevésbé kedvelt ételt – és meglepődhetsz, hogy a spenót nem is szerepel a listán!
Mi teszi egy ételt kevésbé vonzóvá, vagy akár kifejezetten elrettentővé? Nézzük meg a leggyakrabban megvetett élelmiszerek rangsorát!
Ízlésen nem érdemes vitatkozni, mégis érdekes látni, hogy van egy sor étel, amelynek bérelt helye van a legutáltabb élelmiszerek listáján. A válogatósoknak egészen hosszú a listája, de a szó szoros értelmében vett mindenevőknek is biztosan van egy-két jelöltje a nemkívánatos kaják között. De mitől is lesz "undi" egy étel?
Merüljünk el az érzékeink világában! Egyes ételek már puszta látványukkal is elutasítást keltenek, és nem is beszélve az illatokról – vagy inkább szagokról – amelyek szintén jelentős szerepet játszanak az étkezési élményben. A harmadik kulcsfontosságú tényező az ételek textúrája: míg egyesek számára az osztriga puha, cuppogós állaga izgalmas ínycsiklandóságot jelent, mások számára egyenesen rémálom, és akár a helyiségből is kiszaladnak, amikor valaki nekiáll az ínycsiklandó, de sokak által megvetett osztriga héjából való kiszippantásának.
Az emberi természet rendkívül összetett, hiszen sokszor a gondolkodásunk irányítja a döntéseinket. Például, hiába csábítanak minket egy serpenyőben frissen készített, fokhagymás-petrezselymes éti csigák illatai, ha már a gondolatuk is visszariaszt minket a csúszós, nyálkás állat elfogyasztásától. Emellett a kulturális háttér is jelentős hatással van az étkezési szokásainkra. Míg egyes kultúrákban az állati agyvelő vagy csontvelő fogyasztása teljesen természetes és igazi delicatessennek számít, addig mások számára ezek a hozzávalók tabuk, amelyek felett a konyhai határok megvonása érvényesül.
Még mélyebbre is áshatunk a témában. Ahogyan 2019-ben írtuk, van egy fűszernövény, amit 220 ezren utálnak a Facebookon - a követőszám pedig azóta 324 ezernél tart. Nem lőnénk le a poént, hiszen ez a fűszernövény az alábbi listánkban is szerepel, és ennek kapcsán egy igazi érdekesség, hogy genetikai okai is vannak a zöldfűszer elleni elemi utálatnak.


